Συμβουλές

Η PANOS RENT a SCOOTER ΣΥΝΙΣΤΑ: ΦΟΡΑΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΡΑΝΟΣ!!

ΠΗΓΗ :Θανάσης Χούντρας (Newsbeast.gr)

Η μοτοσυκλέτα είναι το πιο ευάλωτο όχημα στο δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι σε ενδεχόμενη σύγκρουση με αυτοκίνητο ή άλλο τετράτροχο όχημα είναι απίθανο να μην υπάρξει έστω και μικροτραυματισμός. Ένα σπασμένο φλας σε ένα αυτοκίνητο, για εμάς μπορεί να σημαίνει τουλάχιστον μώλωπας στο πόδι και μια πεσμένη μοτοσυκλέτα.

Εξίσου ευάλωτα είναι και τα ποδήλατα και οι πεζοί, όμως λόγω της μικρής τους ταχύτητας, οι επιπτώσεις της ζημιάς είναι συνήθως μικρότερες σε σχέση με της μοτοσυκλέτας, που κινείται ταχύτερα από οτιδήποτε άλλο στον αστικό ιστό. Και δεν εννοούμε ότι «τρέχει», με την έννοια της υπέρβασης ορίων, αλλά απλά ότι επειδή έχει τη δυνατότητα να κινείται γρηγορότερα, αυτό και κάνει.

Η απλοϊκή ερμηνεία της πιο πάνω πραγματικότητας είναι ότι η μοτοσυκλέτα είναι επικίνδυνη. Όμως η ίδια η μοτοσυκλέτα δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία ώστε να είναι επικίνδυνη. Αντίθετα οι σημερινές μοτοσυκλέτες είναι πολύ ασφαλέστερες σε σχέση με τις μοτοσυκλέτες προηγούμενων δεκαετιών.

Ο οδηγός και μόνον είναι αυτός που κάνει επικίνδυνη ή όχι τη μετακίνηση με τη μοτοσυκλέτα. Με αυτή την έννοια, ο οδηγός είναι εκείνος που μπορεί να δημιουργήσει και ασφαλέστερες συνθήκες μετακίνησης.

Φανάρια (φωτεινοί σηματοδότες)

Η ασφαλέστερη θέση σε ένα έρημο φανάρι είναι τα άκρα του δρόμου, δίπλα στο πεζοδρόμιο κατά προτίμηση ή δίπλα στο διαχωριστικό διάζωμα.

Εφόσον όμως υπάρχει έστω κι ένα αυτοκίνητο σταματημένο στο φανάρι, επιλέγουμε να το περάσουμε και να σταματήσουμε κοντά του και ιδανικά εμπρός του, για λόγους ασφαλείας. Να γίνει η «ασπίδα» για τα νώτα μας. Εννοείται ότι δεν καλύπτουμε τη διάβαση των πεζών. Υποδεικνύει έλλειψη πολιτισμού και μυαλού…

Ειδικά το βράδυ, η «ασπίδα» δεν πρέπει να αποτελεί απλά συνήθεια, αλλά απαράβατο κανόνα. Αν για οποιοδήποτε λόγο, επερχόμενο όχημα είτε δεν μας έχει δει είτε δεν σταματήσει στο φανάρι, θα πέσει πάνω στο όχημα πίσω μας, την ασπίδα μας, που θα αποσβέσει τη σύγκρουση.

Διασταυρώσεις

Κι εδώ μπορεί μια «ασπίδα», όχι μόνο να μας προφυλάξει, αλλά και να μας ενημερώσει εμμέσως για την κυκλοφορία.

Αν φροντίσουμε να διασχίζουμε τη διασταύρωση «τοποθετώντας» δίπλα μας ένα αυτοκίνητο ή κάποιο λεωφορείο προς την πλευρά του ενδεχόμενου κινδύνου, τότε έχουμε μια σημαντική και πολλαπλή εξασφάλιση.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι άλλοι οδηγοί βλέπουν ένα πιο ογκώδες όχημα και όχι μια λεπτή σιλουέτα μοτοσυκλέτας. Κι αν παρ' όλα αυτά προκληθεί σύγκρουση, αυτή θα γίνει με την «ασπίδα» μας κι όχι με εμάς.

Φροντίζουμε ακόμη να συγχρονίζουμε την κίνησή μας ώστε να διασχίσουμε τη διασταύρωση ταυτόχρονα με την «ασπίδα» μας.

Ακόμη κι αν ένα αυτοκίνητο εισέρχεται στη διασταύρωση από το απέναντι ρεύμα, εμείς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως «ασπίδα». Το γεγονός ότι έχει ήδη μπει στη διασταύρωση και βρίσκεται σε αυτή, μας δίνει να καταλάβουμε ότι η διασταύρωση είναι «καθαρή», οπότε κι εμείς μπορούμε να περάσουμε με μεγαλύτερη σιγουριά.

Ένας πεζός που διασχίζει μια διασταύρωση μας δίνει σημαντικές πληροφορίες. Αν βιάζεται, σημαίνει αυτοκίνητο που πλησιάζει. Αν κινείται αμέριμνος μάλλον η διασταύρωση είναι ελεύθερη. Ακόμη κι αν ο πεζός δεν έχει δει το επερχόμενο όχημα, το λογικότερο είναι να έχει δει ο οδηγός του αυτοκινήτου τον πεζό και να μειώσει την ταχύτητά του.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε πάντα κατά νου μήπως ο οδηγός της «ασπίδας» μας αποφασίσει να στρίψει την ώρα που είμαστε δίπλα του στη διασταύρωση. Κάθε ύποπτη κίνηση, μείωση ταχύτητας, κινήσεις των χεριών στο τιμόνι, του κεφαλιού στους καθρέφτες, σημαίνουν συναγερμό για εμάς. Ένας έμπειρος και έξυπνος μοτοσυκλετιστής, μπορεί ακόμη και από τη φυσιογνωμία των οδηγών να συμπεράνει την οδηγική τους συμπεριφορά.

ΠΗΓΗ: togaraz.gr

Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση μοτοσυκλέτας υπό βροχή

Αγχώνεστε όταν οδηγείτε σε βρεγμένο οδόστρωμα; Δεν υπάρχει λόγος. Οι βασικοί κανόνες που ισχύουν για την οδήγηση σε βρεγμένο δρόμο ισχύουν και σε στεγνό, μόνο που θα πρέπει να σκέφτεστε λίγο περισσότερο...

Μερικοί άνθρωποι πραγματικά τρελαίνονται να οδηγούν στη βροχή. Υπάρχει όμως εξήγηση για αυτό. Ο έλεγχος της μοτοσυκλέτας σε βρεγμένο οδόστρωμα αποτελεί για κάποιους πρόκληση ισάξια ή και μεγαλύτερη από την οδήγηση σε στεγνό οδόστρωμα. Για άλλους πάλι, η οδήγηση υπό βροχή αποτελεί μια τρομακτική προοπτική με την οποία δεν ασχολούνται.

Αυτή δυστυχώς δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Και το μυστικό είναι απλό: η ασφαλής οδήγηση στο βρεγμένο οδόστρωμα δεν διαφέρει από την οδήγηση στο στεγνό, αρκεί να οδηγείτε ομαλά, χαλαρά και με σιγουριά. Αυτές οι τρεις ιδιότητες αποτελούν τα θεμέλια της σωστής οδήγησης ανεξαρτήτως συνθηκών. Αν λοιπόν θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξετε οδηγική συμπεριφορά όταν βρέχει ώστε να μην αισθάνεστε συνέχεια ότι πρόκειται να πάθετε ατύχημα, τότε πιθανότατα υπάρχει κάτι στην οδήγησή σας που πρέπει να αντιμετωπίσετε σφαιρικά και όχι μόνο όταν ανοίγουν οι ουρανοί. Το πρόβλημα με τις σημερινές αναρτήσεις, φρένα και ελαστικά είναι ότι έχουν γίνει τόσο καλά που πολλά βασικά λάθη καλύπτονται ή μας διαφεύγουν στην οδήγηση σε στεγνό οδόστρωμα. Αλλά μόλις βρέξει υπάρχει ένα όριο στο τι μπορεί να κάνει ένα καλό σετ ελαστικών, ενώ ο κακός χειρισμός του τιμονιού ή η αδέξια αυξομείωση γκαζιού και ο χειρισμός φρένων διαλύουν την αυτοπεποίθηση και προκαλούν γλιστρήματα ή ακόμα και ατυχήματα.

Γι' αυτό να είστε ήρεμοι και χαλαροί. Εύκολο να το λες αλλά όχι να το κάνεις ειδικά εάν η σκέψη και μόνο της οδήγησης στη βροχή σας κατατρομάζει.

ΧΑΛΑΡΩΣΗ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διευθετήσετε είναι τους εαυτούς σας: για να οδηγείτε ομαλά, σε στεγνό ή βρεγμένο οδόστρωμα, πρέπει να είστε χαλαροί και ευλύγιστοι πάνω στη μηχανή και όχι άκαμπτοι και σφιγμένοι. Καθίστε στη συνηθισμένη θέση οδήγησης και αφήστε τον εαυτό σας σχεδόν να βουλιάξει στο κάθισμα. Μην προσπαθείτε να καθίσετε σε πολύ όρθια θέση, με την πλάτη σας ίσια ή άκαμπτη.

Πιάστε το τιμόνι χωρίς να το σφίγγετε και βεβαιωθείτε ότι οι αγκώνες, οι ώμοι και ο λαιμός σας είναι χαλαροί και ελεύθεροι να κινηθούν. Οι γοφοί σας πρέπει επίσης να είναι χαλαροί, και τα πόδια σας στα ποδωστήρια (εκτός εάν πρόκειται να πατήσετε πίσω φρένο ή να αλλάξετε ταχύτητα) για καλύτερη αίσθηση και έλεγχο. Αυτή η γενική χαλαρότητα του σώματος είναι σημαντική στον στεγνό αλλά πολύ περισσότερο στο βρεγμένο δρόμο.

Εάν η μοτοσυκλέτα γλιστράει, οποιαδήποτε κίνηση θα γίνει εντονότερη εάν είστε άκαμπτοι επάνω της. Αντίθετα εάν μείνετε χαλαροί και ευλύγιστοι, τα γλιστρήματα που θα νιώσετε θα διευθετηθούν μόνα τους γρήγορα και χωρίς παρατράγουδα. Πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε, αλλά με το πέρασμα του χρόνου και την εμπειρία θα αυξηθεί και η αυτοπεποίθησή σας.

ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑ

Ο καλύτερος τρόπος για να φρενάρεις απότομα είναι ο ίδιος σε στεγνό και σε βρεγμένο δρόμο: σφίγγεις, δεν αρπάζεις. Οποιαδήποτε απότομη άσκηση δύναμης σημαίνει απώλεια πρόσφυσης, αλλά μειώνοντας σταδιακά τη δύναμη στο σύστημα των φρένων είναι δυνατόν να φρενάρεις απροσδόκητα καλά στη βροχή.

Σφίγγοντας σταδιακά δεν σημαίνει και αργά. Με λίγη εξάσκηση είναι δυνατόν να ασκήσεις απαλά, προοδευτικά αλλά ταυτόχρονα γρήγορα, δύναμη στα φρένα. Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι το αρχικό σφίξιμο στη μανέτα του φρένου, πολλή δύναμη και πολύ γρήγορο φρενάρισμα θα προκαλέσει ακινητοποίηση του τροχού πριν το πιρούνι καταλαγιάσει και μεταφέρει το βάρος προς τα εμπρός, όπου μπορεί να αποκτήσει πρόσφυση.

ΣΤΡΙΨΙΜΟ

Το λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι στο βρεγμένο δρόμο είναι ότι οδηγούν πολύ επιφυλακτικά. Ακροπατώντας στις στροφές με κλειστό γκάζι και ευθυτενείς, δεν δημιουργείτε σχεδόν καθόλου φυγόκεντρο δύναμη, τα ελαστικά σας έχουν ελάχιστη πρόσφυση στο δρόμο και η μοτοσυκλέτα είναι ασταθής και νευρική. Θα καταλήξετε να στροβιλίζεστε σε υγρό οδόστρωμα.

Αντίθετα οδηγώντας με αυτοπεποίθηση και ηρεμία, και δημιουργώντας ένα ποσοστό φυγόκεντρου δύναμης, αποκτάτε κρατήματα. Για άλλη μια φορά το μυστικό είναι η ομαλότητα. Οποιοδήποτε απότομο φορτίο, είτε από το στρίψιμο, το φρενάρισμα ή την επιτάχυνση θα προκαλέσει την απώλεια πρόσφυσης των ελαστικών, όπως και το απότομο στρίψιμο με μεγάλη δύναμη θα καταλήξει σε γλίστρημα του μπροστινού συστήματος. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια ένα μικρό κλωτσιματάκι ή ακόμη και μία πτώση. Αντίθετα πιέζοντας το ελαστικό στο οδόστρωμα θα αποκτήσει πρόσφυση.

Για να αποφορτίσετε το μπροστινό ελαστικό θα πρέπει να αυξήσετε το γκάζι όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δεν εννοούμε όμως να επιταχύνετε μέσα στη στροφή, αλλά να διατηρήσετε μία αμετάβλητη ή ελάχιστα αυξανόμενη ταχύτητα.

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ

Η πιο σημαντική δεξιότητα που πρέπει να έχετε είναι ο έλεγχος του γκαζιού. Και πάλι εδώ το μυστικό είναι η ομαλότητα. Οποιαδήποτε απότομη άσκηση δύναμης θα σημάνει και πάλι την απώλεια πρόσφυσης.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ταιριάξετε τις στροφές του κινητήρα με την αύξηση του γκαζιού, δηλαδή να ανοίγετε σταδιακά το γκάζι. Ακόμη όμως και στις χαμηλές στροφές, πολλές sport μηχανές έχουν αρκετή ροπή στρέψης ώστε να σπινιάρουν οι τροχοί εάν ανοίξετε πολύ το γκάζι και η μηχανή θα συνεχίσει να αυξάνει τις στροφές. Στην καλύτερη περίπτωση διακινδυνεύετε να φύγετε εκτός πορείας ή στην χειρότερη περίπτωση να κάνετε highside.

Το μυστικό για να οδηγείτε σωστά σε βρεγμένο οδόστρωμα είναι να είστε ήρεμοι, χαλαροί και να κοιτάζετε πολύ μπροστά στο δρόμο. Το πιο σημαντικό όμως είναι να απολαμβάνετε τη βόλτα σας με τη μηχανή αφού κάνετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο.

Panos Rent A scooter

Διεύθυνση
Λ. Εθνικής Αντιστάσεως 36 - 16121 Καισαριανή
Tηλ/Fax
(+30) 210 7213875
Κινητό
(+30) 694 4759906
Mail
info@rentascooter.gr

Αρ. Μ.Η.Τ.Ε 0206Ε82000569501
ΓΕΜΗ 142008/903000

Βρείτε μας στο χάρτη